Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τεχνικοί όροι για τους αρχάριους.

 Για τους αρχάριους τοξότες, πιθανά εδώ μια περίληψη των χρησιμοποιούμενων όρων θα είναι χρήσιμοι:
Πολλά βασικά ολυμπιακά τόξα  κατασκευάζονται από στρώματα ξύλου συνήθως με ένα σαφές τελείωμα στο riser και σε κάθε πλευρά των ελασμάτων απλώνεται ένα στρώμα γυαλιού (fibreglass) για δύναμη. Το είδος του ξύλου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του riser μπορούν να ποικίλουν, δίνοντας μια πολύχρωμη εμφάνιση Το τόξο που παρουσιάζεται στην εικόνα αριστερά είναι ένα μονοκόμματο  τόξο (one-piece
Bow). Υπάρχει ακόμη ένα άλλο (πιο συνηθισμένο) είδος  αποκαλούμενο "Take-Down Recurve" το οποίο έχει  μια θήκη (pocket) στο πάνω και στο κάτω μέρος του riser για να κλειδώνουν εκεί μέσα τα  limbs. Αυτός ο τύπος τόξου μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για να μεταφέρεται ευκολότερα. Τα  limbs, βγαίνουν, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα limbs ελαφρώς δυνατότερα ή μαλακότερα.


Η δύναμη τραβήγματος (draw weight) συνήθως αναγράφετε στο πρόσωπο (face)  του κάτω limb. Το βάρος μετριέται σε λίβρες pounds (lbs) σε ένα μήκος τραβήγματος (draw length) των 710mm (28 inches), π.χ. #20 @ 28. Αυτό σημαίνει ότι σε πλήρες άνοιγμα (full draw) 28 ιντσών  η δύναμη που απαιτείται για να κρατήσετε τη χορδή σε αυτό το μήκος θα είναι 20 λίβρες = pounds (περίπου  9 kgr). Αυτές οι 28 ΄΄ ίντσες (καθορίζεται από τα A.M.O πρότυπα.) μετριούνταν ως 26,25  inches από την αυλάκωση του  nock=nock slot προς το λαιμό της λαβής του τόξου (συνήθως αντιστοιχεί στη θέση του arrow rest) + 1.75 inches. Είναι 26,25 + 1,75=28΄΄.
Ένας ΠΟΛΥ απλός τρόπος να καθοριστεί κατά προσέγγιση η δύναμη τραβήγματος (draw weight) είναι να προστεθούν ή να αφαιρεθούν 2 λίβρες για κάθε ίντσα πάνω από της 28΄΄ άνοιγμα  (για περισσότερες από 40 λίβρες προσθέστε ή αφαιρέστε 3 λίβρες).


Μια προτεινόμενη δύναμη τραβήγματος (draw weight) για αρχάριους θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ  15-20 libs ενώ για τα παιδιά μεταξύ 20-25 libs για τους ενηλίκους .

Σε αγωνιστικό επίπεδο, τυπικά οι γυναίκες μπορούν κατά μέσο όρο να έχουν ένα draw weight (δύναμη τραβήγματος) περίπου από 28 libs ως 38 libs, ενώ οι άντρες από 35lbs ως 45 lbs,. Η δύναμη τραβήγματος (Draw weight) κατά τη διάρκεια των ετών έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της απόδοση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των τόξων, των βέλων της χορδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου