Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΤΟ ΒΕΛΟΣ

Τα σύγχρονα βέλη είναι σωληνωτά και κατασκευάζονται από carbon (ίνες άνθρακα), αλουμίνιο ή συνδυασμό τους (*).

Easton A/C/EΣυνδυασμός carbon και αλουμίνιο: Αποτελείται από ένα λεπτό σωλήνα αλουμινίου που καλύπτεται από δυο στρώσεις carbon. Τα δυο ανόμοια υλικά αποκτούν συνάφεια με ειδική επεξεργασία. Ακριβώς λόγω της ανομοιομορφίας τους δημιουργείται πολύ αυξημένη ακαμψία. Είναι τα πιο λεπτά και ελαφριά βέλη, γι'αυτό είναι και τα πιο δημοφιλή για την πρωταθλητική σκοπευτική τοξοβολία.
Πιο διαδεδομένα είναι τα Easton A/C/E και X10. Ο κωδικός σκληρότητας των A/C/E και των X10 είναι αριθμός που δηλώνει το βέλος κάμψης σε χιλιοστά της ίντσας, που προκύπτει αν το βέλος τοποθετηθεί σε δυο σημειακά στηρίγματα που απέχουν 29'' και στο μέσον του εφαρμοστεί δύναμη ίση με 2 lbs. π.χ. σκληρότητα 920 δηλώνει ότι το βέλος θα λυγίσει κατά 920/1000'' (23.37mm).

Beman ICS100% Carbon (ίνες ανθρακα ): Τα καλής ποιότητας carbon βέλη έχουν συνήθως τέσσερις στρώσεις από ίνες carbon σε διάταξη τεμνόμενων διευθύνσεων. Αυτό δίνει σημαντική ακαμψία και αντοχή στο βέλος. Είναι πιο χοντρά και πιο βαριά από τα carbon/αλουμινίου και πολύ ανθεκτικά σε μηχανική καταπόνηση. Χρησιμοποιούνται στην τοξοβολία πεδίου και στο κυνήγι αλλά και στην σκοπευτική τοξοβολία, κυρίως σε αγώνες indoor. Πιο γνωστά είναι τα τα Easton Redline. Οι κωδικοί καθορίζονται όπως και στα A/C/E.
Υπάρχουν και τα πιο οικονομικά που αποτελούνται από μόνο μία στρώση carbon με μειωμένη όμως αντοχή. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για εκπαίδευση και αναψυχή.

Αλουμίνιο: Είναι τα πιο διαδεδομένα γιατί είναι οικονομικά, ανθεκτικά και σε ακραία μηχανική καταπόνηση δεν σπάνε αλλά απλά λυγίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιδέχονται επιδιόρθωση, σε αντίθεση με τα carbon που καταστρέφονται. Τα πιο καλής ποιότητας φτιάχνονται από κράματα αλουμινίου αεροπορικού τύπου όπως το 7178 (Easton Χ7) ή το 7075 (Easton XX75). Κατά κανόνα είναι βαρύτερα από τα carbon. Χρησιμοποιούνται για αγώνες indoor, εκπαίδευση, πεδίο και κυνήγι.
Ο κωδικός τους είναι ένας τετραψήφιος αριθμός, τα δυο πρώτα ψηφία δηλώνουν την διάμετρο του σωλήνα σε 64α της ίντσας, τα άλλα δύο το πάχος του τοιχώματος του σωλήνα σε χιλιοστά της ίντσας π.χ. το 1814 δηλώνει διάμετρο 18/64'' (7.14mm) και πάχος τοιχώματος 14/1000'' (0.356mm).

Τα ξύλινα βέλη χρησιμοποιούνται πλέον μόνο στην παραδοσιακή τοξοβολία.
Υπάρχουν και βέλη από μασίφ fiberglass, αλλά είναι πολύ βαριά και χρησιμοποιούνται μόνο για τοξοβολία αναψυχής σε ξενοδοχεία ή clubs.
vanesΗ φτέρωση δίνει στο βέλος την απαραίτητη σταθερότητα για την πτήση. Αποτελείται από 3 πλαστικά φτερά τοποθετημένα με γωνίες 120°. Τα φτερά είναι είτε επίπεδα από εύκαμπτο ανθεκτικό πλαστικό που κολλούνται στο στέλεχος με ειδική κόλλα, είτε τα τύπου spin που είναι από πιο ελαφρύ, πιο σκληρό και αλλά και πιο εύθραυστο πλαστικό και προσαρμόζονται με κολλητική ταινία για να αντικαθίστανται εύκολα. Τα ίσια είναι τα πιο διαδεδομένα λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους. Τα spin χρησιμοποιούνται κατά κανόνα με τα Easton ACE στελέχη στην outdoor σκοπευτική τοξοβολία.
Το μέγεθος των φτερών εξαρτάται από το βάρος του βέλους και το είδος του αγώνα. Το βαρύ βέλος χρειάζεται μεγαλύτερο φτερό και επίσης όσο μεγαλύτερο το φτερό τόσο πιο γρήγορα ισιώνει το βέλος. Ετσι στα πιο βαριά βέλη (όπως αυτά για τo σύνθετο τόξο) καθώς και σε αυτά για τους αγώνες indoor χρησιμοποιούνται πιο μεγάλα φτερά 2.6'' ως 5''. Αλλά επειδή το μεγάλο φτερό χειροτερεύει την αεροδυναμική συμπεριφορά του βέλους, σε αγώνες outdoor όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο πλευρικός άνεμος επιδρά σημαντικά, συνήθως χρησιμοποιούνται τα μικρότερα φτερά 1.6'' έως 2.3''.
Το φυσικό φτερό έχει σχεδόν καταργηθεί από τους αγώνες γιατί είναι πολύ πιο ευαίσθητο, πιο ακριβό και επηρεάζεται από την υγρασία. Εχει όμως ακόμα οπαδούς στο κυνήγι, στην τοξοβολία πεδίου και σε τουρνουά παραδοσιακής τοξοβολίας.
Το νοκ είναι από σκληρό πλαστικό. Στα carbon βέλη προσαρμόζεται σφηνωτά ενώ στα αλουμινίου με κόλλα.
nock
target pointsΗ μύτη είναι μεταλλική και αποτελείται από το εμφανές και το μη εμφανές τμήμα. Το μη εμφανές έχει ακριβώς την διάμετρο του εσωτερικού του σωλήνα και προσαρμόζεται σε αυτόν με κόλλα hot-melt. Η κόλλα αυτή είναι σε στερεά μορφή και ρευστοποιείται με τη ζέστη. Aφού κρυώσει διατηρεί κάποια ελαστικότητα που την κάνει να απορροφά τους κραδασμούς της κρούσης χωρίς να θρυματίζεται. Οι μύτες υπάρχουν, για την κάθε εσωτερική διάμετρο σωλήνα, σε διάφορα βάρη. Συνήθως ζυγίζουν από 50 grains έως 150 grains. Το βάρος επιλέγεται με δοκιμές έτσι που το βέλος να πετάει σωστά. Οταν θέλουμε να "μαλακώσουμε" ένα βέλος βάζουμε βαρύτερη μύτη και το αντίθετο όταν θέλουμε να το "σκληρήνουμε".
broadhead openΤέλος για το κυνήγι υπάρχουν ειδικές κυνηγετικές κεφαλές (broadheads). Εχουν τοποθετημένες ακτινωτά, 2, 3 ή 4 ατσάλινες λεπίδες που μπορεί να είναι και αντικαταστάσιμες.
Οι λεπίδες είναι σταθερές ή ανοίγουν ακαριαία μόλις το βέλος χτυπήσει στο στόχο. Η διάμετρος κοπής είναι έως 1'' για τις σταθερές και έως 3'' για τις ανοιγόμενες. Για μεγάλα θηράματα υπάρχουν οι βαρύτερες και πιο ενισχυμένες κεφαλές από τιτάνιο με ειδική σχεδίαση για να σπάνε κόκκαλο (bonecrushers).
Βιδώνονται σε ειδικό ένθετο εξάρτημα που έχει κολληθεί μέσα στο στέλεχος του βέλους. Ζυγίζουν από 75 grains έως 150 grains

hunting head

(*)Το βάρος των βελών και των εξαρτημάτων τους μετριέται σε grains (= 0.0648gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου