Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Προτεινόμενες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για την αποφυγή τραυματισμών

















ΑΓΩΝΕΣ

Δείτε φωτογραφίες από αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή

Δείτε φωτογραφίες Διασυλλογικού αγώνα 2017 στην Κομοτηνή

Ο κύκλος της τεχνικής Kisik Lee.

The Stance - Η Θέση / Στάση του Τοξότη.

Η επιτυχία στην τοξοβολία εξαρτάται από τη σταθερότητα και τη συνέπεια.
Η θέση είναι τα θεμέλια της βολής και είναι μια από τις πρώτες αδυναμίες που θα μπορούσα να δω σχεδόν κάθε τοξότη που ήρθε στην Ακαδημία τοξοβολίας στην Αυστραλία. Επομένως η σημασία της θέσης και της σωστής δομής είναι κυρίαρχη και μας δίνει σταθερότητα, δύναμη και αντοχή.
Αρχικά εξετάστε τη θέση ποδιών. Η συνιστώμενη θέση για το άνοιγμα των ποδιών υπολογίζεται όσο το άνοιγμα των ώμων. Το βάρος σας μοιράστε το ομοιόμορφα και στα δύο πόδια. Μεταφέρετε το 60-70% στο μπροστινό μέρος των ποδιών και το 40-30% στο πίσω. Προτείνεται στο βιβλίο του Lee, παπούτσια στίβου για ρίψεις. (σφαιροβολίας, σφυροβολίας, δισκοβολίας) όπου από κάτω είναι τελείως ίσια (Flat) και αρκετά σκληρά. Αναφέρει ότι βοηθάει πολύ στο σωστό πάτημα των τοξοτών. Πάρα πολλοί τοξότες στέκονται με περισσότερο βάρος στα τακούνια τους, το οποίο τοποθετεί το κέντρο βαρύτητας τους πίσω, με συνέπεια την αστάθεια. Τα ισχία πρέπει να γείρουν ελαφρώς προς τα πίσω, τα οποία να μας δίνουν το συναίσθημα ότι πιέζουν-τραβούν τους γλουτούς.Οι ώμοι πρέπει να είναι ευθύγραμμοι με το στόχο, ενώ τα ισχία πρέπει να μείνουν ανοικτά προς το στόχο.



(Note: Click on any photo on this page to see a larger image.)

2. NockingtheArrow - Τοποθέτηση βέλους στην χορδή

Τυποποιήστε την τοποθέτηση του βέλους στην χορδή. Κάθε φορά ίδια.

3. Hooking & Gripping - Τοποθέτηση άκρων, στη χορδή και στο τόξο


Tα περισσότερα εγχειρίδια προτείνουν την τοποθέτηση της χορδής, πίσω από την πρώτη ένωση των δάχτυλων, έτσι όταν ανοίγετε το τόξο, η χορδή να έρθει πάνω στην ένωση των φαλαγγών. Αυτό όμως θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου, να δημιουργήσει τραυματισμό ή «κάλο» στα δάκτυλα.
Επομένως, συστήνω η χορδή να τοποθετείται ακριβώς μπροστά ή πάνω στις ενώσεις του δείκτη και του παράμεσου και πίσω από την πρώτη ένωση του μέσου δάχτυλου για να αποτρέψει αυτό το είδος τραυματισμού.

Κατά την τοποθέτηση, ο τοξότης πρέπει να ελέγχει ότι η θέση είναι πάντα η ίδια σε κάθε βολή. Επίσης προτείνω για την σωστή θέση και για το σωστό άνοιγμα των δαχτύλων, ένα tab με Spacer (διαχωριστικό πλαστικό στην μέση. Τα περισσότερα έχουν..) για την αποφυγή «τσιμπήματος» του βέλους.

Μια μικρή τώρα πίεση στην λαβή του τόξου, διευκολύνει την ακριβή τοποθέτηση. Το χέρι του τόξου πρέπει να χαλαρώσει και να τοποθετηθεί στην λαβή πολύ καλά, με τον αντίχειρα να δείχνει προς το στόχο. Αυτό θα το πετύχουμε όταν θα αυξηθεί η ένταση από το άνοιγμα. Η λαβή από την τοποθέτηση μέχρι και την απελευθέρωση δεν θα πρέπει να αλλάξει σε καμία περίπτωση. Αρκετά συχνά βλέπω ανθρώπους που ψάχνουν μια άνετη θέση του χεριού στην λαβή, η οποία ποικίλλει από βολή σε βολή. Η ακριβής τοποθέτηση του χεριού στην λαβή, είναι εξαιρετικά σημαντική για να εξασφαλίσει ότι η περιοχή πίεσης, είναι πάντα στην ίδια θέση.

4. Mindset - Αυτοσυγκέντρωση

Αυτό είναι ένα κρίσιμο στάδιο της βολής, όπου η επιτυχία ή η αποτυχία καθορίζεται. Πρέπει να έχετε μια σαφή έννοια ως προς αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε, να καθορίσει το πόσο, ενδεχομένως, πρέπει να στοχεύσετε και να αποβάλετε οποιεσδήποτε άσχετες σκέψεις και αποσπάσεις της προσοχής που προκαλούνται από τα γεγονότα γύρω από σας.
ΠΡΕΠΕΙ τώρα να έχετε ξεκάθαρα στο μυαλό σας την βολή, «νοερή απεικόνιση της βολής». Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος μία με δύο (διαφραγματικές) αναπνοές «Zen». Το σώμα πρέπει να χαλαρώσει, ειδικά το πρόσωπο, η περιοχή του λαιμού και των ώμων. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το βήμα νοοτροπίας ασκείται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και γίνεται δεύτερη φύση, δεδομένου ότι και η νοοτροπία να τυποποιείτε. Αυτή η συνέπεια της σκέψης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και θα προωθήσει την εμπιστοσύνη.

5. Set-up - Οργάνωση / Προετοιμασία κορμού και ισχίων

Το επόμενο βήμα μετά από τη νοοτροπία είναι η οργάνωση. Το σώμα πρέπει να τοποθετηθεί με το περίπου 60/70% στο μπροστινό σημείο των ποδιών και το 40/30% στο πίσω. Τα ισχία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά στο στόχο, ενώ οι ώμοι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το στόχο. Αυτό θα δημιουργήσει λίγη ένταση ακριβώς κάτω από το θώρακα. Ταυτόχρονα, αυξάνοντας η δύναμη του τόξου, ο οπίσθιος ώμος πρέπει να τεθεί πίσω και στην συνέχεια να σύρει τη δευτερεύουσα ωμοπλάτη (σύγκληση και των δύο ωμοπλατών), ενώ και οι δύο ώμοι πρέπει να παραμείνουν τοποθετημένοι όσο το δυνατόν χαμηλά.

                               
Κατά τη θέση οργάνωσης μπορεί να υπάρξει μια φυσική τάση που κλίνει ελαφρώς εμπρός προς το στόχο.

6. Drawing - Τράβηγμα χορδής – Άνοιγμα του Τόξου

Ανοίγουμε το τόξο, σε μια απόσταση περίπου 2" - 3" ίντσες κάτω από το πηγούνι και όχι άμεσα στο πηγούνι. Τραβήξτε με τον αγκώνα, θα πρέπει να είναι όσο πιο δυνατόν ευθύγραμμος. Αυτό θα βοηθήσει να δουλέψει η οπίσθια ωμοπλάτη κάτω, η διατήρηση του ώμου χαμηλά και η φόρτωση του βάρους στους ραχιαίους μυς. Κατά το άνοιγμα, είναι καλύτερα να τραβήξετε αποφασιστικά, παρά να τραβήξετε αργά και προσεκτικά. Αυτό θα φέρει τον αγκώνα σε μια ευθεία νοητή γραμμή προς το βέλος. Επίσης τα δάχτυλα, θα πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο ποσό έντασης. Θα πρέπει επίσης, να παραμείνετε επάνω από την οριζόντια κεντρική γραμμή του στόχου, διαφορετικά θα αναγκαστείτε να σημαδεύσετε πρόωρα, πράγμα που θα δημιουργούσε την ανεπιθύμητη πρόσθετη ένταση. Για την αναπνοή, συστήνεται να εισπνεύσετε ανοίγοντας, δεδομένου ότι δημιουργεί ένα φυσικό συναίσθημα δύναμης.








7. Anchoring - Τοποθέτηση χορδής στο σημείο επαφής με το πρόσωπο και ευθυγράμμιση αγκώνα με νοητή γραμμή βέλους


Ερχόμαστε στην θέση επαφής στο σαγόνι, αλλά ίσως η πιο κατάλληλες λέξεις είναι, στην «μεταφορά/εκμετάλλευση» της βολής. Στην πραγματικότητα το τράβηγμα της χορδής μπορούμε να πούμε ότι μετατρέπεται από εξωτερική μετακίνηση σε μια εσωτερική μετακίνηση. Αυτό ίσως είναι, μια δύσκολη έννοια. Έχουμε ακούσει για την «συνεχή ροή», που έχει υποστηριχτεί γενικώς στην τοξοβολία, που φαίνεται ότι δεν σταματούμε την κίνηση. Η συγκεκριμένη θέση, καθορίζει τις θέσεις των ωμοπλατών και του αγκώνα. Σε αυτή την φάση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα το κεφάλι και οι ωμοπλάτες.

Ο αγκώνας της χορδής, θα πρέπει να δημιουργεί μια νοητή ευθεία γραμμή με το βέλος και ελαφρά υψηλότερος. Εάν ο αγκώνας είναι πάρα πολύ υψηλός, οι χαμηλότεροι ραχιαίοι μυς «trapezius» και «latissimus», που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της φάσης μεταφοράς, είναι αρκετά δύσκολο εάν όχι αδύνατο να ενεργοποιηθούν κατάλληλα.

Επιπλέον, θα ήταν ακόμα καλύτερο ο αγκώνας να είναι ελαφρώς πίσω από τη νοητή γραμμή με το βέλος, αλλά σίγουρα να μην περνάει δεξιότερα της γραμμής. Κατά το άνοιγμα, φέρτε την επαφή σε πολύ στερεό σημείο κάτω από το σαγόνι, χωρίς να χρειάζεται το χέρι η ο καρπός να κάνει περιστροφή. Το χέρι της χορδής, πρέπει να κάνει σταθερή επαφή με τη γνάθο, για να δημιουργήσει μια σύνδεση «κόκκαλο με κόκκαλο», διότι αυτό θα εξασφαλίσει μια συνεπή θέση σκόπευσης. Εάν χρησιμοποιείται tab με «σχάρα» στο πάνω μέρος, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η κορυφή έχει την πλήρη επαφή με τη γνάθο, δεδομένου ότι αρκετά συχνά μόνο η σχάρα του tab αγγίζει τη γνάθο στο ελάχιστο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφάλματα. Οποιαδήποτε στροφή του χεριού της χορδής στο πρόσωπο ή η ανύψωση της άκρης του αγκώνα της χορδής, θα αλλάξει την πίεση των δάχτυλων στην χορδή και τη δυναμική της βολής. Η σύνδεση μεταξύ της χορδής και του πηγουνιού πρέπει να είναι σταθερή, δεδομένου ότι αυτό θα κάνει μια σταθερή επαφή και θα υποστηρίξει μια σταθερή βολή.

8. Loading/TransfertoHolding - Φόρτωση / μεταφορά βάρους στους μυς της πλάτης και κράτημα

Στην αρχή της φάσης φόρτωσης (άνοιγμα του τόξου), που αρχίζει λίγο πριν την επαφή, συστήνεται να υπάρξει ένας γρήγορος οπτικός έλεγχος του βέλους σε σχέση με το Clicker, ο οποίος έλεγχος θα σας δώσει μια «σιγουριά».Όταν ανοίγουμε το τόξο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μυς των χεριών-μπράτσων, δεδομένου ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους ραχιαίους μυς.
Η διαδικασία μεταφοράς/φόρτωσης (από τους μυς των χεριών στις ωμοπλάτες και τους ραχιαίους μυς), πρέπει να πάρει μισό δευτερόλεπτο. Πρέπει να είναι σαφές ότι η μέθοδος διδασκαλίας «συνεχή ροή» (που φαίνεται εξωτερικά) είναι ελαττωματική και εμποδίζει τις βολές υψηλών αποτελεσμάτων.
Φθάνοντας στο πλήρη άνοιγμα, η εστίαση πρέπει να πάει όλη και να παραμείνει στους ραχιαίους μυς. Εάν σε αυτή τη φάση, το μυαλό εκτραπεί σε οτιδήποτε άλλο, η σύνδεση με τους ραχιαίους μυς θα χαθεί.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκμετάλλευση δεν είναι ένα βήμα αλλά ένα κρίσιμο σημείο μετάβασης σε μια συνεχή διαδικασία αφότου έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες. Όταν είσαστε στην εκμετάλλευση, αναμείνατε για να αρχίσετε την σκόπευση και την επέκταση. Σε αυτήν την θέση, Η εστίαση πρέπει να τοποθετηθεί στην περιστροφή των ωμοπλατών χαμηλά και προς τη σπονδυλική στήλη και να συμπιέσουμε χαμηλά καθώς σκοπεύουμε.
Σε αυτή τη φάση πρέπει εν συντομία να μιλήσουμε για την αναπνοή. Στην αρχή πάρετε μια βαθιά αναπνοή «Ζεν» (διαφραγματική), δημιουργώντας ένα φυσικό συναίσθημα δύναμης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς/φόρτωσης, η αναπνοή πρέπει να αφεθεί έξω αργά κατά τρόπο φυσικό και χαλαρωμένο έως ότου φθάνουν οι πνεύμονες σε 70% - 50% περίπου της χωρητικότητας τους. Αυτή η εκπνοή θα επιτρέψει να σκοπεύσουμε φυσικά, στο Κίτρινο. Η αναπνοή πρέπει να κρατηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

9. Aiming & Expansion - Στόχευση – Επέκταση

Μέχρι την εκμετάλλευση, το μυαλό μας έχει στραφεί εσωτερικά, αλλά τώρα πρέπει να μεταπηδήσουμε σε αυτό που καλείται στενή εξωτερική εστίαση. Η προσοχή πρέπει τώρα να κατευθυνθεί στην σκόπευση. Θα πρέπει να ξεκινήσει μετά από τη φάση μεταφοράς/φόρτωσης και μόλις φθάσουμε στην εκμετάλλευση ΟΧΙ ΠΡΙΝ!
Ο ιδανικός χρόνος από την εκμετάλλευση μέχρι την απελευθέρωση θα πρέπει να είναι μεταξύ ενός έως τριών δευτερολέπτων για τα καλύτερα αποτελέσματα. Το υποσυνείδητο πρέπει να εστιαστεί με ηρεμία στο σκόπευτρο. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί ως ακριβώς ένα άλλο βήμα στο στάδιο της βολής και όχι μόνο της σκόπευσης.
Όταν συγκεντρωνόμαστε με ένταση, μπορούμε να συγκεντρωθούμε μόνο σε ένα πράγμα. Συνεπώς, εάν η εστίαση εκτραπεί μόνο στην σκόπευση, η σύνδεση με τους ραχιαίους μυς θα χαθεί. Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος, τραβήξτε με τον αγκώνα, πρέπει να πάει πίσω από τη νοητή γραμμή με το βέλος. Στην συνέχεια μεταφέρετε το βάρος στην ωμοπλάτη χαμηλά και νιώστε ότι κατευθύνεται με ένα κυκλικό τρόπο προς τη σπονδυλική στήλη (σύγκλιση) . Αυτό θα είναι επαρκές για να έρθει το τελευταίο 1-2mm μέσω του clicker.
Για να δώσετε αυτό το συναίσθημα της επέκτασης, απεικονίστε μια σύνδεση μεταξύ των αριστερών και δεξιών ώμων. Κατόπιν με την περιστροφή των ωμοπλατών προς τη σπονδυλική στήλη φανταστείτε ένα συναίσθημα στρογγυλοποίησης του στήθους που μπορεί να δώσει και το τελευταίο χιλιοστό μέσω του clicker χωρίς τράβηγμα. Συνήθως αυτό μπορεί μόνο να παρατηρηθεί από τοξότες του 1350 + σε αγώνες FITA. Ο τοξότης πρέπει, κατά τη διάρκεια της επέκτασης, να διατηρήσει του ώμους χαλαρούς και χαμηλά.
Η δύναμη που ασκείται μεταξύ των ωμοπλατών θα πρέπει να είναι μοιρασμένη 50/50. Μια δυσαναλογία θα έχει επιπτώσεις στο κέντρο βάρους και το σώμα θα έχει την τάση να γέρνει μπροστά η πίσω. Οποιαδήποτε συνειδητή σκέψη για τα δάχτυλα είτε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ξεχαστεί γιατί η σύνδεση με τους ραχιαίους μυς πυρήνων θα χαθεί και δεν θα επιτρέψει ομαλή απελευθέρωση.

10. Release - Απελευθέρωση χορδής

Παρατηρώντας πρωταθλητές τοξότες, βλέπουμε κατά την ελευθέρωση ότι το χέρι και δάχτυλα τους παραμένουν στην ίδια θέση, έτσι ακριβώς όπως κρατούσαν την χορδή.
Η απελευθέρωση πρέπει να αρχίσει από τους μυς (Trapezius) και δεν πρέπει να προέλθει από το χέρι η τα δάχτυλα. Είναι μια εσωτερική μετακίνηση. Η ενεργοποίηση του clicker είναι μια φάση της βολής που πρέπει να αισθανθείτε, όχι να περιμένετε να το ακούσετε. Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη έννοια στον έλεγχο. Εντούτοις, εάν ο τοξότης περιμένει να ακούσει το clicker επιτρέπει την άμεση απελευθέρωση, η συνειδητή σκέψη πηγαίνει στο clicker και πάλι η σύνδεση με τους ραχιαίους μυς χάνεται. Οι τοξότες που προσπαθούν να απελευθερώσουν την χορδή συνειδητά, ανοίγουν τα δάχτυλά τους και διώχνουν την σκέψη τους από τους ραχιαίους μυς (σταματάει η συνεχή πίσω κίνηση «συνεχή ροή») και την πάνε στους μυς των χεριών που ελέγχουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των δαχτύλων. Υπάρχει επίσης ένας ξεχωριστός μυς που ελέγχει το μικρό δάχτυλο, θα πρέπει να είναι τελείως χαλαρό και πάντα στην ίδια θέση σε κάθε βολή. Οποιαδήποτε αλλαγή στην θέση του, έχει επιπτώσεις στο επίπεδο έντασης όλων των δαχτύλων.

11. Follow-Through - Συνέχιση/Ακολουθία βολής


Η συνέχιση – ακολουθία «Follow-Through» είναι πραγματικά μέρος της απελευθέρωσης και όχι άλλη διαδικασία. Η πίσω ένταση θα πρέπει να παραμείνει για ένα –δύο δευτερόλεπτα μετά από την απελευθέρωση. Η συνεχείς περιστροφή-συμπίεση των ωμοπλατών σε όλη τη συνέχιση θα δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο συναίσθημα της πίσω έντασης. Η συνέχιση πρέπει να είναι μια φυσική αντίδραση και όχι να γίνει αναγκαστική ή ψεύτικη.
Μια αναγκασμένη υπερβάλλουσα συνέχιση είναι ένδειξη μιας ελαττωματικής απελευθέρωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το αποτέλεσμα μιας αναγκασμένης δράσης που οδηγεί σε αλλαγές του κέντρο βάρους, που πάντα έχει επιπτώσεις στη βολή. Επιπλέον, δημιουργεί εντάσεις στα δάχτυλα. Εάν η συνέχιση είναι φυσική, το χέρι της χορδής θα κινηθεί χαλαρά προς τα πίσω. Ο αγκώνας θα μετακινηθεί κυκλικά και θα περάσει την νοητή ευθεία γραμμή με το βέλος. Επιπλέον, το τόξο πρέπει να κινηθεί (απελευθερωθεί) σε μια ευθεία γραμμή προς το στόχο και το χέρι του τόξου, λόγω της περιστροφικής έντασης/συνέχισης, θα κινηθεί ελαφρώς προς τα αριστερά (δεξιόχειρας τοξότης).

12. Relaxationand Feedback - Χαλάρωση και ανατροφοδότηση

Μετά την συνέχιση, το σώμα και το μυαλό πρέπει να χαλαρώσουν και να ανατροφοδοτηθούν για την επόμενη βολή. Οποιαδήποτε φυσική ή διανοητική ένταση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πυροβολισμού πρέπει να διαλυθεί. Για να πετύχουμε τα ανωτέρω, συστήνονται αναπνοές «Zen». Αυτός είναι ο χρόνος για την ανατροφοδότηση. Είναι πολύ σημαντικό, «ο τοξότης να μάθει να αισθάνεται την βολή», έτσι ώστε οποιαδήποτε τεχνικά σφάλματα της τεχνικής, να μπορούν να αναγνωριστούν και να διορθωθούν στις επόμενες βολές.
Είναι πολύ σημαντικό για τη συνεχή διαδικασία εκμάθησης και την ανάπτυξη ενός τοξότη, ο οποίος έχει την πλήρη υπευθυνότητα για την τεχνική της βολής του και δεν υπάρχει κανένας λόγος δικαιολογιών.Κοινές δικαιολογίες όπως ο αέρας, οι αποσπάσεις της προσοχής, το κινητό τηλέφωνο, οι φωτογραφικές μηχανές, TV, ο θόρυβος των θεατών, των φωνάζοντας παιδιών, κ.λπ., θα πρέπει να εξεταστούν εάν είναι ζήτημα για τον τοξότη.

Αυτό ολοκληρώνει την τεχνική κυκλική βολή, δώδεκα βημάτων KSL όπως διδάσκεται αυτήν την περίοδο με τον προπονητή Lee στο κέντρο κατάρτισης ολυμπιακής τοξοβολίας στην Αμερική «vista Chula» και στο παρελθόν στο Αυστραλιανό ίδρυμα αθλητισμού στην Καμπέρα. Επιθυμούμε να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες ελεύθερα με εκείνους τους τοξότες και τους προπονητές που είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τα μυαλά τους και να αυξήσουν τη γνώση τους, με τη διανομή της γνώσης και τη διδασκαλία των μεθόδων, όπως δηλωθήκαμε από τον Jim Easton, ένα από τους πιο πεπειραμένους και ταλαντούχους προπονητές τοξοβολίας στον κόσμο και σε όλη την ολυμπιακή ιστορία.

ΜΟΝΑΔΕΣ

ΜΟΝΑΔΕΣ 

Στην τοξοβολία έχουν καθιερωθεί οι αγγλοσαξωνικές μονάδες

ΜΗΚΟΣ

μέτρο: 1 m = 100 cm
μίλι: 1 mile = 1609 m
γιάρδα: 1 yd = 0,914 m
πόδι: 1 ft = 0.3048 m
ίντσα: 1 in ≡ 1'' = 2,54 cm

1 m  ≈ 1,094 yd ≈ 3,281 ft ≈ 39,37 in
1 ft = 12 in
1 yd = 3 ft = 36 in
1 mile = 1760 yd


ΒΑΡΟΣ

κιλό: 1 kgr = 1000 gr
λίμπρα: 1 lb ≡  1# = 453,59 gr
ουγγιά: 1oz = 28,35 gr, 1 lb = 16 oz
grain: 1 grain = 0,0648 γραμμάρια

1 κιλό = 2,205 lbs
1 γραμμάριo ≈ 15,432 grain


Σύμβολα:
m: μέτρο
cm: εκατοστό
mile: μίλι
yd: γιάρδα
ft: πόδι
in: ίντσα
kgr: κιλό
gr: γραμμάριo
lb: λίμπρα
pound: λίμπρα
#: λίμπρα
oz: ουγγιά

ΤΟ ΒΕΛΟΣ

Τα σύγχρονα βέλη είναι σωληνωτά και κατασκευάζονται από carbon (ίνες άνθρακα), αλουμίνιο ή συνδυασμό τους (*).

Easton A/C/EΣυνδυασμός carbon και αλουμίνιο: Αποτελείται από ένα λεπτό σωλήνα αλουμινίου που καλύπτεται από δυο στρώσεις carbon. Τα δυο ανόμοια υλικά αποκτούν συνάφεια με ειδική επεξεργασία. Ακριβώς λόγω της ανομοιομορφίας τους δημιουργείται πολύ αυξημένη ακαμψία. Είναι τα πιο λεπτά και ελαφριά βέλη, γι'αυτό είναι και τα πιο δημοφιλή για την πρωταθλητική σκοπευτική τοξοβολία.
Πιο διαδεδομένα είναι τα Easton A/C/E και X10. Ο κωδικός σκληρότητας των A/C/E και των X10 είναι αριθμός που δηλώνει το βέλος κάμψης σε χιλιοστά της ίντσας, που προκύπτει αν το βέλος τοποθετηθεί σε δυο σημειακά στηρίγματα που απέχουν 29'' και στο μέσον του εφαρμοστεί δύναμη ίση με 2 lbs. π.χ. σκληρότητα 920 δηλώνει ότι το βέλος θα λυγίσει κατά 920/1000'' (23.37mm).

Beman ICS100% Carbon (ίνες ανθρακα ): Τα καλής ποιότητας carbon βέλη έχουν συνήθως τέσσερις στρώσεις από ίνες carbon σε διάταξη τεμνόμενων διευθύνσεων. Αυτό δίνει σημαντική ακαμψία και αντοχή στο βέλος. Είναι πιο χοντρά και πιο βαριά από τα carbon/αλουμινίου και πολύ ανθεκτικά σε μηχανική καταπόνηση. Χρησιμοποιούνται στην τοξοβολία πεδίου και στο κυνήγι αλλά και στην σκοπευτική τοξοβολία, κυρίως σε αγώνες indoor. Πιο γνωστά είναι τα τα Easton Redline. Οι κωδικοί καθορίζονται όπως και στα A/C/E.
Υπάρχουν και τα πιο οικονομικά που αποτελούνται από μόνο μία στρώση carbon με μειωμένη όμως αντοχή. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για εκπαίδευση και αναψυχή.

Αλουμίνιο: Είναι τα πιο διαδεδομένα γιατί είναι οικονομικά, ανθεκτικά και σε ακραία μηχανική καταπόνηση δεν σπάνε αλλά απλά λυγίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιδέχονται επιδιόρθωση, σε αντίθεση με τα carbon που καταστρέφονται. Τα πιο καλής ποιότητας φτιάχνονται από κράματα αλουμινίου αεροπορικού τύπου όπως το 7178 (Easton Χ7) ή το 7075 (Easton XX75). Κατά κανόνα είναι βαρύτερα από τα carbon. Χρησιμοποιούνται για αγώνες indoor, εκπαίδευση, πεδίο και κυνήγι.
Ο κωδικός τους είναι ένας τετραψήφιος αριθμός, τα δυο πρώτα ψηφία δηλώνουν την διάμετρο του σωλήνα σε 64α της ίντσας, τα άλλα δύο το πάχος του τοιχώματος του σωλήνα σε χιλιοστά της ίντσας π.χ. το 1814 δηλώνει διάμετρο 18/64'' (7.14mm) και πάχος τοιχώματος 14/1000'' (0.356mm).

Τα ξύλινα βέλη χρησιμοποιούνται πλέον μόνο στην παραδοσιακή τοξοβολία.
Υπάρχουν και βέλη από μασίφ fiberglass, αλλά είναι πολύ βαριά και χρησιμοποιούνται μόνο για τοξοβολία αναψυχής σε ξενοδοχεία ή clubs.
vanesΗ φτέρωση δίνει στο βέλος την απαραίτητη σταθερότητα για την πτήση. Αποτελείται από 3 πλαστικά φτερά τοποθετημένα με γωνίες 120°. Τα φτερά είναι είτε επίπεδα από εύκαμπτο ανθεκτικό πλαστικό που κολλούνται στο στέλεχος με ειδική κόλλα, είτε τα τύπου spin που είναι από πιο ελαφρύ, πιο σκληρό και αλλά και πιο εύθραυστο πλαστικό και προσαρμόζονται με κολλητική ταινία για να αντικαθίστανται εύκολα. Τα ίσια είναι τα πιο διαδεδομένα λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους. Τα spin χρησιμοποιούνται κατά κανόνα με τα Easton ACE στελέχη στην outdoor σκοπευτική τοξοβολία.
Το μέγεθος των φτερών εξαρτάται από το βάρος του βέλους και το είδος του αγώνα. Το βαρύ βέλος χρειάζεται μεγαλύτερο φτερό και επίσης όσο μεγαλύτερο το φτερό τόσο πιο γρήγορα ισιώνει το βέλος. Ετσι στα πιο βαριά βέλη (όπως αυτά για τo σύνθετο τόξο) καθώς και σε αυτά για τους αγώνες indoor χρησιμοποιούνται πιο μεγάλα φτερά 2.6'' ως 5''. Αλλά επειδή το μεγάλο φτερό χειροτερεύει την αεροδυναμική συμπεριφορά του βέλους, σε αγώνες outdoor όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο πλευρικός άνεμος επιδρά σημαντικά, συνήθως χρησιμοποιούνται τα μικρότερα φτερά 1.6'' έως 2.3''.
Το φυσικό φτερό έχει σχεδόν καταργηθεί από τους αγώνες γιατί είναι πολύ πιο ευαίσθητο, πιο ακριβό και επηρεάζεται από την υγρασία. Εχει όμως ακόμα οπαδούς στο κυνήγι, στην τοξοβολία πεδίου και σε τουρνουά παραδοσιακής τοξοβολίας.
Το νοκ είναι από σκληρό πλαστικό. Στα carbon βέλη προσαρμόζεται σφηνωτά ενώ στα αλουμινίου με κόλλα.
nock
target pointsΗ μύτη είναι μεταλλική και αποτελείται από το εμφανές και το μη εμφανές τμήμα. Το μη εμφανές έχει ακριβώς την διάμετρο του εσωτερικού του σωλήνα και προσαρμόζεται σε αυτόν με κόλλα hot-melt. Η κόλλα αυτή είναι σε στερεά μορφή και ρευστοποιείται με τη ζέστη. Aφού κρυώσει διατηρεί κάποια ελαστικότητα που την κάνει να απορροφά τους κραδασμούς της κρούσης χωρίς να θρυματίζεται. Οι μύτες υπάρχουν, για την κάθε εσωτερική διάμετρο σωλήνα, σε διάφορα βάρη. Συνήθως ζυγίζουν από 50 grains έως 150 grains. Το βάρος επιλέγεται με δοκιμές έτσι που το βέλος να πετάει σωστά. Οταν θέλουμε να "μαλακώσουμε" ένα βέλος βάζουμε βαρύτερη μύτη και το αντίθετο όταν θέλουμε να το "σκληρήνουμε".
broadhead openΤέλος για το κυνήγι υπάρχουν ειδικές κυνηγετικές κεφαλές (broadheads). Εχουν τοποθετημένες ακτινωτά, 2, 3 ή 4 ατσάλινες λεπίδες που μπορεί να είναι και αντικαταστάσιμες.
Οι λεπίδες είναι σταθερές ή ανοίγουν ακαριαία μόλις το βέλος χτυπήσει στο στόχο. Η διάμετρος κοπής είναι έως 1'' για τις σταθερές και έως 3'' για τις ανοιγόμενες. Για μεγάλα θηράματα υπάρχουν οι βαρύτερες και πιο ενισχυμένες κεφαλές από τιτάνιο με ειδική σχεδίαση για να σπάνε κόκκαλο (bonecrushers).
Βιδώνονται σε ειδικό ένθετο εξάρτημα που έχει κολληθεί μέσα στο στέλεχος του βέλους. Ζυγίζουν από 75 grains έως 150 grains

hunting head

(*)Το βάρος των βελών και των εξαρτημάτων τους μετριέται σε grains (= 0.0648gr)

Βέλος στο 10x, με χτύπημα στην κάμερα και αναπήδηση




ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΥΡΤΟ ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΞΟ (TARGET RECURVE)

Είναι το στάνταρντ αθλητικό τόξο καθώς χρησιμοποιείται στους περισσότερους αγώνες και στους Ολυμπιακούς, γι'αυτό ονομάζεται και ολυμπιακό.
Αποτελείται από τρία τμήματα: το κεντρικό στέλεχος ή riser, που είναι μεταλλικό για αγώνες και ξύλινο ή πλαστικό για εκπαίδευση και τα δύο ελάσματα. Το riser έχει ύψος 23'' ή 25''. Το τόξο έχει ύψος: 66'', 68'' ή 70''.
Η ονομαστική δύναμη του τόξου μετριέται σε λίβρες και είναι απο 22lbs έως 50lbs. Συνίσταται στην δύναμη που χρειάζεται για να ανοιχτεί το τόξο στις 28''. Αποσυναρμολογείται πλήρως για εύκολη μεταφορά.
Τα μεταλλικά αγωνιστικά risers διαφέρουν κατά τον τρόπο κατασκευής. Υπάρχουν τρείς τρόποι:
1. Χυτό (die-cast). Τα χυτά είναι πιο παλιά τεχνολογία, αλλά είναι και τα πιο οικονομικά με διαφορά, γιατί ένα καλούπι χρησιμοποιείται πολλές φορές. Γίνονται από κράμα μαγνησίου-αλουμινίου. Γενικά είναι ανθεκτικά αν και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις θραύσης σε ξερές βολές (χωρίς βέλος). Αυτό οφείλεται στις ασυνέχειες που προκαλούνται από τις μικροφυσαλλίδες αέρα που φυλακίζονται στο υλικό κατά την χύτευση. Το τελικό φινίρισμα γίνεται με βάψιμο.
2. Σφυρήλατο (forged). Γίνονται από κράματα αλουμινίου. Ενας κύλινδρος υλικού τοποθετείται σε ειδικό καλούπι και με σφυρηλάτηση κάτω από υψηλές θερμοκρασίες παίρνει το επιθυμητό σχήμα. Μετά χρειάζεται αρκετή δουλειά στη φρέζα για το τελικό φινίρισμα.
3. Φρεζαριστό (CNC machined). Είναι η πιο μοντέρνα μέθοδος και η πιο ακριβή. Το υλικό κατασκευής είναι από ισχυρά κράματα αλουμινίου αεροπορικού τύπου (7001 ή 6061). Η φρέζα είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ρομποτική. Για ένα riser βάρους 1.5kg χρειάζεται αρχικό κομμάτι υλικού βάρους έως και 10kg! Είναι τα ανθεκτικότερα και φινίρονται με ανοδίωση ή βάψιμο.
Τα περισσότερα σύγχρονα αγωνιστικά risers είναι φρεζαριστά.
Τα ελάσματα ή βραχίονες ή limbs, γίνονται από ισχυρά συγκολλημένα φύλλα carbon-foam, ή carbon-ξύλου, ή ξύλου-fiber glass. Στο κεντρικό στέλεχος υπάρχουν οι δυο κοχλίες με τους οποίους γίνεται περιορισμένη ρύθμιση της δύναμης του τόξου (tiller).
Η χορδή γίνεται από ειδικά συνθετικά νήματα με μεγάλη αντοχή και αμελητέο ερπυσμό. Στα εκπαιδευτικά ξύλινα ή πλαστικά τόξα χρησιμοποιείται dacron, ενώ στα αγωνιστικά fastflight ή dyneema. H θέση που ακουμπά το βέλος στη χορδή οριοθετείται από το νοκ - κόμπος από ειδικό νήμα.
Το μήκος του τόξου καθορίζεται από το άνοιγμα του κάθε τοξότη (draw length). Το άνοιγμα μετριέται με ένα μακρύ βέλος και με το τόξο πλήρως ανοιγμένο. Είναι το μήκος από την χορδή έως το πιο μακρυνό σημείο του κεντρικού στελέχους του τόξου. Καθορίζεται από την απόσταση της χορδής από το κέντρο της οπής στήριξης του button προσαυξημένη κατά 1 3/4'' (π.χ. αν η απόσταση της χορδής από το button είναι 26 2/4'' τότε το άνοιγμα του τοξότη είναι 26 2/4'' + 1 3/4'' = 28 1/4'').
Η επιλογή του μήκους του τόξου γίνεται με τον παρακάτω πίνακα:
Draw lengthΜήκος τόξου
26'' - 28''66''
28'' - 30''68''
> 30''70''
Αν το άνοιγμα ενός νέου τοξότη βρίσκεται ακριβώς στο όριο προτιμάμε το μεγαλύτερο μήκος γιατί σχεδόν πάντα το άνοιγμα μεγαλώνει κατά τι με την άσκηση.

ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟΞΟ (COMPOUND)



Το σύνθετο τόξο είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην ιστορία του τόξου.
Είναι πιο σταθερό, πιο ακριβές και πιο μαλακό στη βολή, σε σχέση με τα άλλα είδη τόξων.

Ο σχεδιασμός είναι πιο πολύπλοκος και συνίσταται σε ένα σύστημα τροχαλιών και καλωδίων που επιτρέπουν στον τοξότη να το κρατήσει σε θέση σκόπευσης, σε πλήρες άνοιγμα, με πολύ μικρότερη δύναμη από αυτή που χρειάζεται για να το ανοίξει. Αυτή η απομείωση λέγεται let-off και μετριέται σε ποσοτό επί τοις εκατό. Το let-off κυμαίνεται από 50% έως και 85% (συνήθως 65%). Π.χ. άν ένα σύνθετο τόξο δύναμης 50lbs έχει let-off=65%, η δύναμη που χρειάζεται ο τοξότης στο μέγιστο άνοιγμα είναι μόλις 50 x (100%-65%) = 17.5lbs!
Αποτελείται από τρία τμήματα: το κεντρικό στέλεχος ή riser, που είναι μεταλλικό και τα δύο ελάσματα. Για την κατασκευή του riser εφαρμόζονται οι μέθοδοι που περιγράφονται στο σκοπευτικό αντίκυρτο. Εχει ύψος από 32'' έως και 45''. Το ονομαστική δύναμή του μετριέται σε λίβρες και είναι απο 30lbs έως 70lbs. Αποσυναρμολογείται μόνο για service σε ειδική πρέσσα.
Το μέγιστο μήκος ανοίγματος είναι προσαρμοσμένο στο σώμα του τοξότη για να επιτυγχάνεται το πλήρες let-off. Οι τροχαλίες είναι έκκεντρες, αρκετά περίπλοκες και μέσω αυτών γίνεται η ακριβής ρύθμιση του μήκους ανοίγματος.
Γενικά τα εξαρτήματά του είναι σαν αυτά του σκοπευτικού αντίκυρτου, μόνο που είναι πιο γερής κατασκευής για να αντέχουν τη μεγαλύτερη καταπόνηση λόγω των κραδασμών. Επιπλέον σκοπευτικά εξαρτήματα είναι o οπτικός φακός με αεροστάθμη ή scope και το πίσω προσοφθάλμιο ή peep. Στην τοξοβολία πεδίου και στο κυνήγι το σκόπευτρο αντί για οπτικό φακό, μπορεί να έχει πολλαπλές ακίδες (έως και 5) για σκόπευση σε διάφορες αποστάσεις.
Το σύνθετο τόξο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Χρησιμοποιείται σε αγώνες FITA, στην τοξοβολία πεδίου και είναι το κύριο τόξο για κυνήγι. Δεν έχει όμως περιληφθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες. Λόγω των πλεονεκτημάτων του δεν ανταγωνίζεται στους αγώνες σκόπευσης απευθείας με το σκοπευτικό αντίκυρτο, αλλά έχει τη δική του κατηγορία.
Για τους αγώνες FITA υπάρχουν οι εξής περιορισμοί: η ονομαστική δύναμη να μην υπερβάνει τις 60lbs, η απόσταση μεταξύ του στηρίγματος του βέλους και της ράχης της λαβής να είναι μικρότερη από 6εκ, απαγορεύονται όλα τα ηλεκρικά ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Τεχνικοί όροι για τους αρχάριους.

 Για τους αρχάριους τοξότες, πιθανά εδώ μια περίληψη των χρησιμοποιούμενων όρων θα είναι χρήσιμοι:
Πολλά βασικά ολυμπιακά τόξα  κατασκευάζονται από στρώματα ξύλου συνήθως με ένα σαφές τελείωμα στο riser και σε κάθε πλευρά των ελασμάτων απλώνεται ένα στρώμα γυαλιού (fibreglass) για δύναμη. Το είδος του ξύλου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του riser μπορούν να ποικίλουν, δίνοντας μια πολύχρωμη εμφάνιση Το τόξο που παρουσιάζεται στην εικόνα αριστερά είναι ένα μονοκόμματο  τόξο (one-piece
Bow). Υπάρχει ακόμη ένα άλλο (πιο συνηθισμένο) είδος  αποκαλούμενο "Take-Down Recurve" το οποίο έχει  μια θήκη (pocket) στο πάνω και στο κάτω μέρος του riser για να κλειδώνουν εκεί μέσα τα  limbs. Αυτός ο τύπος τόξου μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για να μεταφέρεται ευκολότερα. Τα  limbs, βγαίνουν, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα limbs ελαφρώς δυνατότερα ή μαλακότερα.


Η δύναμη τραβήγματος (draw weight) συνήθως αναγράφετε στο πρόσωπο (face)  του κάτω limb. Το βάρος μετριέται σε λίβρες pounds (lbs) σε ένα μήκος τραβήγματος (draw length) των 710mm (28 inches), π.χ. #20 @ 28. Αυτό σημαίνει ότι σε πλήρες άνοιγμα (full draw) 28 ιντσών  η δύναμη που απαιτείται για να κρατήσετε τη χορδή σε αυτό το μήκος θα είναι 20 λίβρες = pounds (περίπου  9 kgr). Αυτές οι 28 ΄΄ ίντσες (καθορίζεται από τα A.M.O πρότυπα.) μετριούνταν ως 26,25  inches από την αυλάκωση του  nock=nock slot προς το λαιμό της λαβής του τόξου (συνήθως αντιστοιχεί στη θέση του arrow rest) + 1.75 inches. Είναι 26,25 + 1,75=28΄΄.
Ένας ΠΟΛΥ απλός τρόπος να καθοριστεί κατά προσέγγιση η δύναμη τραβήγματος (draw weight) είναι να προστεθούν ή να αφαιρεθούν 2 λίβρες για κάθε ίντσα πάνω από της 28΄΄ άνοιγμα  (για περισσότερες από 40 λίβρες προσθέστε ή αφαιρέστε 3 λίβρες).


Μια προτεινόμενη δύναμη τραβήγματος (draw weight) για αρχάριους θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ  15-20 libs ενώ για τα παιδιά μεταξύ 20-25 libs για τους ενηλίκους .

Σε αγωνιστικό επίπεδο, τυπικά οι γυναίκες μπορούν κατά μέσο όρο να έχουν ένα draw weight (δύναμη τραβήγματος) περίπου από 28 libs ως 38 libs, ενώ οι άντρες από 35lbs ως 45 lbs,. Η δύναμη τραβήγματος (Draw weight) κατά τη διάρκεια των ετών έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της απόδοση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των τόξων, των βέλων της χορδής.

Εξοπλισμός



Το τμήμα αυτό έχει σκοπό να παρέχει στον αρχάριο αλλά και στον πεπειραμένο τοξότη, κάποιες πληροφορίες για τους διαφορετικούς διαθέσιμους τύπους εξοπλισμό. Όπως και σε όλο τα άλλα αθλήματα,  οι πληροφορίες αυτές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα θεωρούνται μη εκσυγχρονισμένες καθώς η πρόοδος δε σταματά και συνεχώς σχεδιάζονται τόξα που είναι: καλύτερα, ελαφρύτερα, ισχυρότερα, με καταλληλότερα υλικά και υλικά που συγχωρούν.
Αυτό που ελκύει πλέον μετρικούς τοξότες δεν είναι να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα (σκορ), αλλά να έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό - το λαμπρότερο riser,, τα ακριβότερα ελάσματα, κι το φαινομενικά πιο περίπλοκο στόχαστρο. Το "techno archer" πολλαπλασιάζονται στη γραμμή, αλλά όλοι οι τοξότες πρέπει να θυμούνται ότι άσχετα με το τι ρίχνουμε, το βέλος θα καταλήξει εκεί που το ρίχνουμε, και οι περισσότερες εγκαταστάσεις (setup) εξοπλισμού απέχουν κι είναι πάνω από τις ικανότητες των ιδιοκτητών τους από άποψη ακρίβειας και συνέπειας. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα ρίξουμε καλύτερα με έναν σταθεροποιητή multirod, ένα carbon riser και carbon/foam limbs? Πιθανά αυτό να ισχύει σε ένα μικρό βαθμό, αλλά στο τέλος της μέρας αυτά τα αντικείμενα κάνουν μόνο τη διαφορά σε ένα καλό τοξότη. Η βελτίωση του στησίματος και της τεχνικής θα παράγει ένα πιο δραματικό αποτέλεσμα π’ ότι το να «παίζετε» με νέα «παιχνίδια».

Θα πρέπει να πούνε ότι η τοξοβολία είναι τόσο ένα παιχνίδι μυαλού όσο και φυσικής , και για το λόγο αυτό οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει της αυτό-εμπιστοσύνη είναι αποδεκτό και καλό.  Εάν όντας αγοράζοντας ένα υπέρ σύγχρονο νέο τόξο θα σας κάνει να νιώθετε καλά, τότε αγοράστε ένα, αλλά θυμηθείτε, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το αγοράσετε ένα τέλειο εξοπλισμό και να μην μπορείτε να ρίξετε καλύτερα. ΤΟ ΤΟΞΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΟΞΟΤΗ. 
Ανατρέξτε στο ολυμπιακό, στο σύνθετο τόξο στα βέλη.

Οι αρχάριοι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην κατανόηση των τεχνικών όρων, αλλά αυτό θα είναι μόνο την αρχη!

Σεμινάριο Προπονητών

Η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ε.Φ.Ο.Τ) στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλήματος της τοξοβολίας σε άτομα ΑμεΑ , διοργανώνει ημερίδα στις 21 Απριλίου 2012 και ώρα 12:00 στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου οδό Ευελπίδων 2 , Πεδίον του Άρεως Αθήνα, με θέμα:  
Στην ημερίδα θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος της τοξοβολίας σε άτομα ΑμεΑ, την υποστήριξή , τις προπονητικές ιδιαιτερότητες και την συμμετοχή στους αγώνες. 


Η Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΟΜΙΛΗΤΗΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Θεμα παρουσίασης
Βεζυρογιάννη Σμαρώ
Μέλος ΔΣ ΕΦΟΤ υπεύθυνη Γ. Διαμερίσματος Β. Ελλάδας - Υπεύθυνη ΕΦΟΤ για ΑΜΕΑ- Οικονομολόγος ΑΠΘ - Σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού – Ψυχοθεραπεύτρια / σωματοθεραπεύτρια (bodynamic) - Εξειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Rita van Driel
Para-Archery Committee FITA
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Ματιάτου Μάιρα
Ιατρός - WAF national Para-Archery classifier
Η κατηγοριοποίηση των αθλητών με αναπηρία στο άθλημα της τοξοβολίας
Πλακούδα Κατερίνα
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ- Διεθνής Κριτής WAF
Κανονισμοί για ΑΜΕΑ
Λιάπης Θωμάς
Καθηγητής φυσικής αγωγής - Εθνικός προπονητής τοξοβολίας ΕΦΟΤ - Coach WAF
Προσέγγιση αθλητών ΑΜΕΑ
Νασούλας Αλέκος
Mcs Καθηγητής  φυσικής αγωγής - Ομοσπονδιακός
Προπονητή ΕΦΟΤ - Συνεργάτης προπονητής  ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ - Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ
Κοτζαμανίδου Μαρίανα
Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής – φυσιοθεραπεύτρια - Mcs Διδάκτορας ΤΕΦΑΑ  ΑΠΘ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Σαράφη Εριέττα
ΒΑ Ψυχολογία - ΜΑ ειδική αγωγή
Σχέση γονέα παιδιού στην Εγκεφαλική παράλυση και την  παραπληγία
Χατζηγιάννης Χρήστος
Καθηγητής φυσικής αγωγής ΤΕΦΑΑ - Επαγγελματική κατάρτιση εμψυχωτών-εκπαιδευτών ΑΜΕΑ
Προσέγγιση αθλητών ΑΜΕΑ
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Βούρος Κώστας
Ψυχολόγος απόφοιτος Παντείου - Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση - Coach (3) WAF
Προετοιμασία στο σπίτι αθλητή ΑΜΕΑ
Πετρόγγονας Παναγιώτης
Απόφοιτος ΑΠΘ - Πτυχιούχος εναλλακτικών θεραπειών (βελονισμός)
Νοερή προπόνηση
Παμβουξόγλου
Αλέξανδρος
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ - Coach (2) WAF Μέλος της επιτροπής εθνικών ομάδων ΕΦΟΤ
Τραυματισμοί στην τοξοβολία. Αξιολόγηση και αποκατάσταση
Πετρίδου Χαριτίνη
Mcs Καθηγήτρια Φυσικής αγωγής - Προπονήτρια Τοξοβολίας ΓΓΑ -  Μέλος της επιτροπής εθνικών ομάδων ΕΦΟΤ
Τσιορμπατζής Γιάννης
Ηλεκτρ. Μηχανικός ΜΑ Βιοηθική - Προπονητής τοξοβολίας ΓΓΑ - Μέλος της επιτροπής εθνικών ομάδων ΕΦΟΤ - Εκπαιδευτής αυτόνομης κινητικότητας ΑΜΕΑ
Βοηθήματα για αθλητές τοξοβολίας με προβλήματα
Όρασης
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ































































































THIS IS THE PROGRAMME AND THE SPEAKERS
OF THE MEETING REGARDING ARCHERY
AND DISABILITIES



Speaker's name
Attribute
presentation subject
Vezyrogianni Smaro
--Greek Archery Federation M.B. Member
--Responsible for archery development of North Greece
--Responsible for
persons with disabilities
--Graduate of AUTH University- Economist
--Human Potential Development Consultant
--Psychotherapist/ bodytherapist
(bodynamic)
--Specializing in learning disabilities
Meeting coordinator

Introduction to the meeting
Rita van Driel
International Paralympic Committee GOVERNING BOARD
Greeting
Matiatou Maira
--Doctor
--WAF national Para-Archery
 classifier
Classification of athletes with disabilities, into archery sport
Plakouda Katerina
--Graduate of TEFAA University of Physical Education & Sport Science
--WAF International Judge
Regulations for athletes with disabilities
Liapis Thomas
--Graduate of University of Physical Education & Sport Science
--Coach of Archery National Team
--WAF Coach
Approaching athletes with disabilities
Nasoulas Alekos
--Mcs Graduate of University of Physical Education & Sport Science
--Coach of Greek Archery Federation
--Coopertor coach to Greek Federation for persons with disabilities
--PhD Candidate in AUTH university
Kotzamanidou Marianna
--Special physical education teacher, --physical therapist
--Mcs
--AUTH University PhD/Dprtmnt of  Physical Education & Sport Science


Break
Sarafi Erietta
--Psychologist
--MA in Special Education
Parent Child Relationship during Cerebral palsy and paraplegia
Hatzigiannis Xristos
--Graduate of  TEFAA University of Physical Education & Sport Science
--Professional Trainer of facilitators and trainers of persons with disabilities
--Approaching athletes with   disabilities
--Multiple Sclerosis
Vouros Costas
--Psychologist-Panteion University Graduate
--Postgraduate Studies in Education
--WAF Coach (3)
Athletes with disabilities-Preparation of training  at home
Petrogonas Panagiotis
--THAUniversity Graduate
--
Alternative therapies Graduate (acupuncture)
Mental workout-
visualization
Pamvouxoglou Alexandros
--Graduate of  TEFAA University of Physical Education & Sport Science
--WAF Coach (2)
--Member of GAF National Teams Committee
--Injuries in archery.  --Assessment and rehabilitation
Petridou Charitini
--Mcs
--teacher (high school)  of Physical Education
--Archery Coach of General Secretariat for Sports and WAF (3)
-- Member of GAF National Teams Committee
Tsiormpatzis Giannis
--Electr. Engineer
--MA in Bioethics
--Archery Coach of General Secretariat for Sports and WAF (3)
--National judge
--Member of GAF National Teams Committee
-Trainer of autonomous mobility in persons with disabilities
Aids for Archery Athletes with vision problems
(VI)
CONTACT WITH THE ARCHERY SPORT FOR PERSONS WITH DISABILITIES
EQUIPMENT TEST FROM MEETING PARTICIPANTS WITH DISABILITIES